Bespaar geld en energie met goede isolatie


Isolatie: de sleutel tot een energiezuinig huis

Een goed geïsoleerd huis is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door je huis goed te isoleren, bespaar je namelijk flink op je energierekening. Maar wat is isolatie nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Isolatie is het aanbrengen van materiaal dat warmte vasthoudt in een gebouw en koude tegenhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van isolatiemateriaal in de muren, vloeren en het dak aan te brengen. Door het toepassen van isolatie blijft de warmte binnen en wordt koude lucht buiten gehouden.

Het belang van isolatie kan niet genoeg benadrukt worden. Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je minder hoeft te stoken om je huis op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, maar verklein je ook nog eens jouw ecologische voetafdruk.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar die elk hun eigen eigenschappen hebben. Zo heb je bijvoorbeeld glaswol, steenwol en EPS (piepschuim). Welk materiaal voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals de locatie van het gebouw en de gewenste isolatiewaarde.

Het aanbrengen van isolatiemateriaal kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan dit bijvoorbeeld door middel van spuitisolatie of door het plaatsen van isolatieplaten. Het is belangrijk om te kiezen voor een methode die past bij jouw situatie en die voldoet aan de geldende normen.

Naast het aanbrengen van isolatiemateriaal in de muren, vloeren en het dak, zijn er nog andere manieren om je huis te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor dubbel glas of HR++ glas in de ramen en deuren. Ook het dichten van naden en kieren kan ervoor zorgen dat er minder warmte verloren gaat.

Al met al is isolatie dus essentieel voor een energiezuinig huis. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Of je nu gaat verbouwen of een nieuw huis laat bouwen, zorg ervoor dat isolatie hoog op jouw lijstje staat!

 

8 Veelgestelde Vragen over Isolatie: Alles wat u moet weten

 1. Wat is de beste manier om thuis te isoleren?
 2. Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?
 3. Wat zijn de voordelen van isolatie?
 4. Welke materialen kunnen worden gebruikt voor het isoleren van een woning?
 5. Wat zijn de kosten van isolatie?
 6. Hoeveel energie bespaart isolatie mij?
 7. Waarom moet ik mijn huis isoleren?
 8. Zijn er subsidies voor het isoleren van een woning?

Wat is de beste manier om thuis te isoleren?

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, afhankelijk van de locatie en de gewenste isolatiewaarde. Hieronder volgen enkele veelgebruikte methoden:

 1. Spouwmuurisolatie: dit is een methode waarbij isolatiemateriaal in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) wordt gespoten. Dit kan bijvoorbeeld met glaswol of EPS-parels. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en snel aan te brengen, maar het is niet geschikt voor alle soorten muren.
 2. Dakisolatie: warme lucht stijgt op, dus een groot deel van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Dakisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht, bijvoorbeeld door isolatiemateriaal tussen de dakbalken te plaatsen of door isolatieplaten op het dak te leggen.
 3. Vloerisolatie: als je een kruipruimte onder je huis hebt, kun je deze laten isoleren met bijvoorbeeld EPS-korrels of schelpen. Ook kun je ervoor kiezen om isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan te brengen.
 4. Dubbel glas of HR++ glas: door het plaatsen van dubbel glas of HR++ glas in ramen en deuren gaat er minder warmte verloren via deze openingen.
 5. Kierdichting: door naden en kieren in ramen, deuren en muren dicht te maken met kit of tochtstrips voorkom je dat er onnodig warme lucht ontsnapt.

Het is belangrijk om te kiezen voor een methode die past bij jouw situatie en die voldoet aan de geldende normen. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van isolatie.

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?

Er zijn verschillende manieren om jouw woning beter te isoleren. Hieronder vind je een aantal tips:

 1. Dakisolatie: Het dak is een belangrijke plek waar veel warmte verloren gaat. Door het dak goed te isoleren, voorkom je dat er warmte ontsnapt via het dak. Dit kan bijvoorbeeld door middel van isolatieplaten of glaswol.
 2. Muurisolatie: Ook de muren zijn een belangrijke plek waar veel warmte verloren gaat. Door de muren te isoleren, blijft de warmte binnen en wordt koude lucht buiten gehouden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie of door het aanbrengen van isolatieplaten aan de binnen- of buitenkant van de muur.
 3. Vloerisolatie: Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat er minder koude lucht vanuit de grond naar binnenkomt en dat er minder warmte via de vloer verloren gaat. Vloerisolatie kan bijvoorbeeld door middel van isolatiemateriaal onder de vloer aan te brengen.
 4. Dubbel glas: Enkel glas laat veel warmte verloren gaan, waardoor het belangrijk is om te kiezen voor dubbel glas of HR++ glas in ramen en deuren.
 5. Kierdichting: Naden en kieren kunnen ervoor zorgen dat er veel warmte verloren gaat. Het dichten van deze naden en kieren kan daarom bijdragen aan een betere isolatie.
 6. Ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door middel van mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie.
 7. Energiezuinige verwarming: Een goed geïsoleerde woning heeft minder energie nodig om op temperatuur te blijven. Kies daarom voor een energiezuinige verwarming, zoals een warmtepomp of een HR-ketel.

Met bovenstaande tips kun je jouw woning beter isoleren en besparen op jouw energierekening. Het is wel belangrijk om te kijken welke isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn voor jouw woning en situatie. Laat je daarom goed adviseren door een specialist in isolatie.

Wat zijn de voordelen van isolatie?

Er zijn verschillende voordelen van isolatie, namelijk:

 1. Besparing op energiekosten: Door het aanbrengen van isolatiemateriaal in je huis gaat er minder warmte verloren en hoef je minder te stoken om je huis op temperatuur te houden. Dit zorgt voor een flinke besparing op je energierekening.
 2. Milieuvriendelijk: Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en het milieu minder wordt belast.
 3. Comfortabelere leefomgeving: Door het aanbrengen van isolatiemateriaal wordt de temperatuur in huis gelijkmatiger verdeeld, waardoor het binnen comfortabeler aanvoelt.
 4. Geluidsisolatie: Isolatiemateriaal heeft ook een geluidsisolerende werking, waardoor geluiden van buitenaf worden gedempt en binnen minder goed te horen zijn.
 5. Verhoogde waarde van je huis: Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere waarde dan een slecht geïsoleerd huis, omdat het aantrekkelijker is voor potentiële kopers.

Kortom, isolatie heeft niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan een beter milieu en meer comfort in huis. Het is daarom zeker de moeite waard om te investeren in goede isolatie!

Welke materialen kunnen worden gebruikt voor het isoleren van een woning?

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een woning. Hieronder staan de meest voorkomende isolatiematerialen op een rijtje:

 1. Glaswol: Dit is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het is gemaakt van gerecycled glas en heeft goede thermische en akoestische eigenschappen.
 2. Steenwol: Dit materiaal wordt gemaakt van gesmolten steen en heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol.
 3. EPS (piepschuim): Dit materiaal is lichtgewicht en heeft goede thermische eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken en vloeren.
 4. XPS (geëxtrudeerd polystyreen): Dit materiaal is vergelijkbaar met EPS, maar heeft betere druksterkte en vochtbestendigheid.
 5. PIR (polyisocyanuraat): Dit materiaal heeft uitstekende thermische eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren.
 6. PUR (polyurethaan): Dit materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als PIR en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren, daken en vloeren.

Naast deze materialen zijn er ook nog andere opties zoals natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep, schapenwol of cellulosevezels. Deze materialen zijn duurzaam en hebben goede thermische eigenschappen, maar zijn vaak wel iets duurder dan de traditionele isolatiematerialen.

Het is belangrijk om te kiezen voor een isolatiemateriaal dat past bij jouw situatie en voldoet aan de geldende normen. Laat je daarom goed adviseren door een specialist op het gebied van isolatie.

Wat zijn de kosten van isolatie?

De kosten van isolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal, de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de wijze waarop de isolatie aangebracht wordt. Over het algemeen geldt dat hoe beter het isolatiemateriaal isoleert, hoe hoger de kosten zijn. Ook kan het aanbrengen van isolatie op moeilijk bereikbare plaatsen duurder zijn.

Om een indicatie te geven van de kosten: voor spouwmuurisolatie betaal je gemiddeld tussen de €15 en €25 per vierkante meter. Voor dakisolatie liggen de kosten hoger, namelijk tussen de €40 en €60 per vierkante meter. Vloerisolatie is iets goedkoper, hierbij kun je rekenen op een prijs tussen de €20 en €30 per vierkante meter.

Het is belangrijk om te weten dat investeren in isolatie zichzelf vaak terugverdient door besparing op energiekosten. Daarnaast zijn er vaak subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Dit kan flink schelen in de kosten.

Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven om zo een goed beeld te krijgen van wat isolatie in jouw specifieke situatie gaat kosten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen voor een goed geïsoleerd huis tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hoeveel energie bespaart isolatie mij?

Hoeveel energie je bespaart door isolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, de huidige isolatie en het type isolatiemateriaal dat je gebruikt. Over het algemeen kan isolatie echter leiden tot een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik.

Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten informeert over duurzaamheid, kan spouwmuurisolatie bijvoorbeeld leiden tot een besparing van ongeveer 9 kubieke meter gas per vierkante meter geïsoleerde muur per jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer €6 per vierkante meter geïsoleerde muur.

Het aanbrengen van dakisolatie kan nog meer energie besparen. Volgens Milieu Centraal kan dakisolatie leiden tot een besparing van ongeveer 8 kubieke meter gas per vierkante meter geïsoleerd dak per jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer €5 per vierkante meter geïsoleerd dak.

Dit zijn slechts voorbeelden en de exacte besparingen kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij een specialist om te bepalen hoeveel energie jij precies kunt besparen door jouw huis te isoleren. Over het algemeen geldt echter dat investeren in isolatie zichzelf op termijn terugverdient door de lagere energierekening en de verhoogde waarde van je huis.

Waarom moet ik mijn huis isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom het isoleren van je huis belangrijk is. Hieronder vind je een aantal belangrijke redenen:

 1. Energiebesparing: Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je minder hoeft te stoken om je huis op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.
 2. Comfort: Een goed geïsoleerd huis voelt comfortabeler aan omdat de temperatuur beter gereguleerd wordt. In de winter blijft het warmer en in de zomer blijft het koeler.
 3. Geluidsisolatie: Door het aanbrengen van isolatiemateriaal in muren en plafonds kun je ook geluidsoverlast verminderen.
 4. Verhoogde waarde van je woning: Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere waarde dan een slecht geïsoleerd huis.
 5. Minder vochtproblemen: Isolatie kan ook helpen om vochtproblemen in huis te verminderen of zelfs te voorkomen, doordat er minder condensatie optreedt.

Kortom, het isoleren van je huis is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu en jouw wooncomfort. Het is daarom zeker de moeite waard om te overwegen om jouw woning te laten isoleren.

Zijn er subsidies voor het isoleren van een woning?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van een woning. De overheid stimuleert namelijk het nemen van energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare subsidies.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Deze subsidie is beschikbaar voor huiseigenaren die minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen, waaronder isolatie. De SEEH vergoedt ongeveer 20% van de kosten voor de isolatie en kan oplopen tot maximaal €10.0

2. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De ISDE is bedoeld voor huiseigenaren die investeren in duurzame energieopwekking en/of -besparing. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of door het aanbrengen van isolatie. De subsidie bedraagt maximaal €10.0

3. Subsidie gemeentelijke duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan met een lage rente voor het nemen van energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

BTW-verlaging op arbeidskosten

Voor het laten aanbrengen van isolatiemateriaal geldt momenteel een verlaagd BTW-tarief van 9%. Dit geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor het materiaal zelf.

Het is belangrijk om te weten dat de beschikbare subsidies en regelingen regelmatig veranderen. Informeer daarom altijd bij de instantie die de subsidie verstrekt naar de actuele voorwaarden en bedragen.